Cara menggunakan train (LRT, KTM, MRT dan Monorel) di Kuala Lumpur buat pertama kali - Nothing to Somethings

Cara menggunakan train (LRT, KTM, MRT dan Monorel) di Kuala Lumpur buat pertama kali

Macam mana ya nak naik Train di KL?
Susah tak?
Macam mana nak tau destinasi?


Itu antara igauan yang biasa di alami oleh mereka yang pertama kali menggunakan train. Tidak terkecuali saya sendiri. Namun, selepas mengunakannya beberapa kali, korang akan memahaminya. Ini kerana, untuk menggunakan train di Kuala Lumpur, ianya cukup senang. Sebagai panduan, berikut saya kongsikan cara menggunakan train (LRT,KTM,MRT dan Monorel) di Kuala Lumpur.

Untuk makluman korang, cara menaiki train ini korang boleh gunakan juga di negara lain. Ini kerana ianya adalah sama/ hampir sama. Yang membezakan biasanya hanya dari segi penggunaan kad dan token sahaja. Contohnya di Singapore mereka menggunakan kad sebagai pengganti token. Sebagai panduan, berikut cara naik train di Kuala Lumpur dengan bantuan video dan text.

Cara menggunakan train (LRT, KTM, MRT dan Monorel) di Kuala Lumpur buat pertama kali

Bantuan video


Bantuan text

1- Beli tiket

Untuk makluman korang, untuk menaiki train korang ada dua pilihan sama ada menggunakan tiket berbentuk token atau menggunakan kad Touch n Go. Bagi yang ingin menggunakan tiket berbentuk token korang boleh membelinya di mesin yang disediakan atau di kaunter (sekiranya tidak ada mesin), manakala bagi yang ingin menggunakan kad Touch n Go korang boleh menggunakan IC. Untuk tambah nilai kad Touch n Go korang boleh ke kaunter yang disediakan.

Baca juga: Cara beli tiket train

2- Ke platform menunggu

Selepas membeli tiket korang boleh terus ke platform menunggu. Untuk masuk ke platform menunggu sentuhkan token atau kad Touch n Go di ruang yang disediakan pada pintu masuk.

Sebelum menaiki train, pastikan destinasi yang dituju adalah betul. Untuk mengetahui destinasi dituju oleh train korang boleh berpandukan kepada papan info yang disediakan.

3- Menaiki train

Sebelum menaiki train, pastikan korang memberikan laluan kepada penumpang di dalam train untuk turun terlebih dahulu. Setelah korang menaiki train, korang perlu peka dengan destinasi tiba train.

Untuk mengetahui destinasi tiba, korang boleh berpandukan kepada pengumuman yang dibuat di dalam train atau berpandukan kepada peta laluan yang disediakan di dalam train (bahagian atas pintu masuk/keluar train).

Sekiranya korang perlu menukar train, korang perlu berpandukan kepada destinasi terakhir train tersebut. Contoh, sekiranya korang dari Bandar Tasik Selatan (TBS) dan ingin ke Wangsa Maju, korang mempunyai dua pilihan (rujuk peta laluan di bawah):

Pilihan 1:
i) Dari TBS ambil LRT ke Sentul Timur dan turun di Masjid Jamik
ii) Di Masjid Jamik ambil LRT ke Gombak

Pilihan 2:
i) Dari TBS ambil KTM ke Batu Caves dan turun di KL Sentral
ii) Di KL Sentral ambil LRT ke Gombak

peta laluan MRT, LRT, Monorel, KTM
Sumber: Prasarana Malaysia Berhad

4- Tiba di destinasi

Sebelum korang meninggalkan train pastikan korang mengambil semua barang yang di bawa bersama. Pastikan juga tiket ada bersama. Ini kerana sekiranya tiket hilang, korang akan didenda.

Untuk keluar dari platform ketibaan, bagi pengguna token korang perlu masukkan token diruang yang disediakan manakala bagi pengguna kad Touch n Go korang perlu sentuhkan kad di ruang yang disediakan seperti yang korang lakukan semasa masuk ke platform.

Note:
1) Sekiranya korang terlajak stesen korang tidak perlu keluar dari stesen dan tidak perlu membeli tiket baru. Apa yang korang perlu lakukan ialah korang hanya perlu keluar daripada train dan meniki train yang berlawanan arah dari train yang korang gunakan tadi.

Cara menggunakan train (LRT, KTM, MRT dan Monorel) di Kuala Lumpur buat pertama kali Cara menggunakan train (LRT, KTM, MRT dan Monorel) di Kuala Lumpur buat pertama kali Reviewed by Lah Mohd on 13:40:00 Rating: 5

14 comments:

 1. Seharian saya mencari cara guna touch n go di lrt. Terimakasih sangat jelas dan mudah di fahami.

  ReplyDelete
 2. Macam mana tak keluar Dari stesyen tapi Naik kereta API berlawanan arah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Utk tukar train ke laluan bertentangan tanpa perlu keluar dari stesen, tuan hanya perlu keluar dari train dan gunakan laluan untuk ke train arah bertentangan.

   Delete
 3. Bagaimana kalau salah beli token dari kajang nak ke cochrane tapi terbeli ke maluri? Adakah still valid untuk ke cochrane ataupun tetap kana berhenti di maluri?

  ReplyDelete
 4. Selepas gunakan token tu token itu Perlu dikembalikan dekat kaunter ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak perlu dikembalikan di kaunter tetapi perlu dimasukkan kedalam mesin pintu keluar. Kalau tak masukkan token, tuan tak boleh nak keluar sebab pintu tak terbuka.

   Delete
 5. boleh ke kad KTM di pakai tuk naek train
  LRT...

  ReplyDelete
 6. Kalau ank dlm 3-4 org.guna kad touch n go YG Sama boleh ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. biasanya untuk guna serentak, satu pengguna wajib satu kad. untuk details boleh tanya dikaunter tiket LRT/MRT sama ada, anak2 kecil dikecualikan tiket ataupun tidak

   Delete
 7. boleh ke guna card mrt untuk naik ktm ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. tak boleh. sbb MRT dan KTM diurus oleh dua syarikat berbeza.

   Delete

Powered by Blogger.