Tutorial cara daftar Nuffnang dan cara masukkan iklan Nuffnang dalam blog - Nothing to Somethings

Tutorial cara daftar Nuffnang dan cara masukkan iklan Nuffnang dalam blog


Mesti ramai kan yang tertanya-tanya macam mana nak daftar Nuffnang dan cara nak hasilkan komisen dengan Nuffnang. 

Bagi yang baru nak daftar, di sini saya kongsikan cara untuk daftar Nuffnang dan iklankan dalam blog.


Langkah Pertama:
Korang kena buka link ni dulu https://www.nuffnang.com.my/



Langkah Kedua:
Korang kena klik pada icon "JOIN NUFFNANG"

Lepas korang klik icon tadi, page kat bawah akan keluar. So, isi la maklumat korang seperti yang diminta. Dah siap, klik next untuk aktifkan akaun korang. 

NOTE: Lepas korang klik next ni juga, pastikan korang buka emel yang korang register tadi. Klik link dalam emel tersebut untuk aktifkan akaun korang.



Langkah ketiga:
Bila korang dah klik link yang diterima melalui emel, page di bawah akan keluar. Masukkan emel dan password yang korang register tadi.



Langkah Keempat:
Lepas login, cari icon "MANAGE BLOG atau ADD A BLOG" dan isi maklumat seperti yang di minta dan tekan next sehingga selesai



Langkah kelima:
Lepas korang dah siap isi, klik "UPDATE SURVEY".



Langkah keenam:
Pilih lokasi untuk iklan Nuffnang sama ada "LARGE REC, LEADERBOARD atau SKYSCRAPER. Lepas korang dah pilih, klik kode yang diberi and COPY. 

Note: Kalau page kat bawah tak keluar lepas "UPDATE SURVEY" korang boleh klik icon "ADD AD UNIT"


Langkah ketujuh:
Login ke blog anda dan pilih "LAYOUT"



Langkah kelapan:
Klik "add a gadget"



Langkah kesembilan:
Selepas korang dah klik "add a Gadget" page seperti dibawah akan keluar. Untuk masukkan kode yang di COPY tadi klik "HTML/JavaScript"



Langkah kesepuluh:
Setelah icon "HTML/JavaScript" diklik, page di bawah akan keluar. So,PASTE kan kode tadi ke dalam ruang "CONTENT" dan klik "SAVE".


SELESAI............

Lepas klik save, korang boleh klik icon "VIEW BLOG" untuk lihat hasil yang korang dah buat. Kat bawah ni contoh iklan Nuffnang dalam blog saya.


Selamat mencuba.... :) :)

Tutorial cara daftar Nuffnang dan cara masukkan iklan Nuffnang dalam blog Tutorial cara daftar Nuffnang dan cara masukkan iklan Nuffnang dalam blog Reviewed by Lah Mohd on 12:08:00 Rating: 5

16 comments:

  1. Thanks utk info tentang Nuffnang jemputlah ke blog sy
    https://spkedahhometownku.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. Terima kasih untuk info ini....ini link ke blog saya
    https://hanyaseorangblogger.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. Salam nak tanya, saya dah paste coding tu tp kenapa bila view blog xde ye. macam mana nk ada logo blogger nufnang tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lepas paste code nuffnang tapi masih kosong tu normal. Biarkan je. Sbb iklan dia bukan sentiasa ada. Dia muncul pada masa2 tertentu je.

      Delete
    2. Saya baru je visit blog awak, ada je iklan Nuffnang

      Delete
  4. Kalo guna wordpress bleh ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni saya tak sure, rasanya boleh je sebab fungsi wordpress hampir sama dengan blogspot.

      Delete
  5. Assalammualaikum. tq for sharing.=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Ur welcome. Nt cuba la apply adsense plak. Lg cepat blh buat income. Saya dh share tip nak cepat lulus Google adsense. Boleh tengok bawah subcategori tip 4 blogger

      Delete
  6. salam, kenapa ek sy klik add a gadget, dia x keluar html java untuk sy paste code?

    ReplyDelete
  7. check anta ke rumah ke..kalau salah anta atau x dapat cemane..dia memang x anta ke email ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, hantar ke alamat yang cik bagi

      Delete
    2. tlg sy.. kenapa blog sy tak kuar layout mcm tt punya lepas klik view blog??

      Delete

Powered by Blogger.